Van besmuikte gniffel tot uitbundige schaterlach: de meeste volwassenen lachen tientallen keren per dag. Nu we 24/7 online met elkaar communiceren, vertaalt die oermenselijke gewoonte zich steeds vaker in letters op een scherm. Maar waarin verschilt “hahaha” nou eigenlijk van “hihihi”? Ter lering en vermaak: een bescheiden, verre van uitputtend overzicht.

“Haha”
Het duizenddingendoekje onder de virtuele lachvarianten. Aan deze tweeledige “ha”-variant zul je je nooit een buil vallen – zouteloos maar effectief.

“Hahaha”
We schuiven al iets op naar rechts op de uitbundigheidsschaal met deze gierende drietrapsraket.

“Hihihi”
Hierbij moet ik toch vooral denken aan giebelende tienermeisjes, al ken ik ook een volwassen man van tegen de 100 kilo die zich in e-mails regelmatig bedient van deze aandoenlijke giechel. Uiteraard is deze vrolijke variant ook prima bruikbaar in ironisch getinte WhatsApp-conversaties met je hipstermatties.

“Hohoho”
Alleen te gebruiken door de kerstman of rondborstige, besnorde burgemeesters.

“Huhuhu”
Ik ken eerlijk gezegd niemand die online zo lacht. Jij wel?

“Hehehe” of “Ghehehe”
Eérst een (licht) seksueel getinte toespeling. En dán deze gniffel.

“Mwuhaha” (ook wel: “Moehaha”)
De klassieke ‘evil laugh’, van oudsher veelvuldig gehanteerd door schurken in comics. Maar natuurlijk ook prima te gebruiken als je iemand niet al te subtiel wil uit- danwel toelachen.

“hahajhajjhajahahaha”
De kroeglach bij uitstek. Zeer geschikt voor onnavolgbare appconversaties tijdens de uit de hand gelopen vrimibo.

“LOL” (Laughing Out Loud)
Het zal de onbedoelde associatie zijn met het oer-Hollandse concept ‘lol’ die aan dit acronym zijn onweerstaanbare charme verleent.

“HAHAHA!”
De absolute eindbaas als het gaat om online lachen, bij voorkeur met uitroepteken aan het eind. Hilarischer dan dit wordt het niet.

Ik vergeet vast nog wel wat varianten. Wat is jouw favoriete online lach?

Democritus_by_Agostino_Carracci

 

Leave a comment